HET MENSELIJK LICHAAM

 

Je lichaam is een ingenieus werkende 'machine' en werkt als een geheel.  De verschillende 'machine-onderdelen' in het lichaam kun je zien als teamleden die samen de taak hebben om jou optimaal te laten functioneren en fit te houden. Alle onderdelen zijn continue bezig met beschermen, herstellen en het bewaren van de natuurlijke balans zodat we optimaal kunnen functioneren en gezond blijven. Een Essentrics-workout omvat alle ingrediënten voor een goed onderhoud van dit systeem. Dat is belangrijk voor je algehele gezondheid. Een betere bewustwording van de werking van jouw geweldige 'lichaamsmachine', zal je motivatie voor Essentrics doen toenemen en helpen meer uit de workout te halen. Ik heb geprobeerd een zo kort en helder mogelijke uitleg te geven, om te beginnen bij de 'cellen'.

 

CELLEN

Het menselijk lichaam bevat biljoenen cellen. Voor een fit en lang leven is het van essentieel belang om deze cellen gezond te houden. Door beweging voer je oude cellen effectief af en worden bouwstoffen aangevoerd voor de productie van nieuwe cellen. Beweging activeert je cellen en stimuleert herstel. Maar zonder stimulans en nieuwe bouwstoffen verwelken je cellen en sterven ze voortijdig af.

 

SPIEREN

Wanneer je beweegt, activeer je spiercellen die op hun beurt weer mitochondria stimuleren. Mitochondria zijn de “energieverbrandende ovens” van je lichaam. Mitochondria zijn verantwoordelijk voor het reguleren van je spijsvertering, voorzien je van energie en houden je gewicht onder controle. De full body-bewegingen in elke  Essentrics-workout trainen alle 650 spieren, waardoor deze oventjes worden geactiveerd. Hoe meer je de spieren beweegt, hoe meer energie je creëert.  

 

BOTTEN

Zoals een huis gebouwd is met dragende muren en steunbalken, heeft het menselijk lichaam een sterk skelet nodig dat stabiliteit geeft. Net als  een huis met een goede fundering, is het draagvermogen van ons lichaam optimaal wanneer het skelet in balans is en een perfecte ‘alignment’ heeft. 

 

GEWRICHTEN

Het menselijk lichaam heeft circa 360 gewrichten. Elke gewricht brengt twee of meer botten samen. Onze gewrichten spelen een belangrijke rol in de mobiliteit en werkzaamheid van ons dagelijks bewegen. Om ervoor te zorgen dat de spiercellen hun werk doen, moeten de gewrichten vrij kunnen bewegen. Essentrics creëert ruimte en bewegingsvrijheid rondom de gewrichten door het stretchen en versterken van alle omliggende spieren. Je gewrichten worden als het ware gesmeerd terwijl je tegelijkertijd ook het bindweefsel aanpakt. Deze unieke manier om het lichaam in balans te brengen is de sleutel tot een gezond, energiek en pijnvrij lichaam.

 

LIGAMENTEN

Een ligament is een geribbeld type bindweefsel dat als een soort band een bot aan een andere verbindt. De primaire taak is het gewricht te ondersteunen en ervoor te zorgen dat het gewricht in de juiste richting beweegt. De ligamenten van je enkel bijvoorbeeld, ondersteunen de scharnierachtige beweging van de voet en zorgen voor stabilisatie tijdens het staan en lopen. Het is belangrijk om de bewegingsvrijheid te behouden zonder dat de ligamenten te slap worden. Gewrichten moeten kunnen bewegen zonder dat de ligamenten hun stabiliteit en steun verliezen.  

 

PEZEN

Pezen zijn gemaakt van dezelfde weefselstructuur als ligamenten, maar hebben een heel andere rol in ons lichaam. Pezen zitten aan de uiteindes van onze spieren en verbinden de spier met een bot. Zonder deze pezen zouden onze spieren geen kracht kunnen zetten en hun functie niet kunnen doen! Wanneer een spier overbelast raakt door een ongeluk of door langere tijd eenzijdige bewegingen te maken, kan dit ook pijn of blessures veroorzaken in de pees.

 

BINDWEEFSEL

Bindweefsel bestaat in verschillende soorten; soepel, vast en vloeibaar. Zo is fascia soepel, hebben ligamenten en pezen een vaste structuur en is de waterachtige substantie die zorgt voor hydratatie en beweging in het lichaam vloeibaar. Ons bindweefsel zit als een beschermend web door ons hele lichaam, het houdt alles bij elkaar en zorgt voor ondersteuning en verbinding; van ons hoofd tot het puntje van onze tenen, inclusief alle cellen en organen. Het is ook een belangrijk communicatienetwerk en heeft grote invloed op onze gezondheid. Bindweefsel dat weinig in beweging komt verhardt – je voelt je stijf. Om te zorgen dat bindweefsel gezond blijft en goed functioneert, moeten we het flexibel en soepel houden. Tijdens elke Essentrics-workout wordt onze interne weg geprikkeld en getraind door middel van veilige, langzame, grote en driedimensionale full body-bewegingen. Wil je meer weten over bindweefsel en met name fascia? In deze korte video zie je een goede uitleg erover en word je bewust van de belangrijke werking hiervan.

 

CARDIOVASCULAIRE SYSTEEM

Het cardiovasculaire systeem bestaat uit het hart, bloed en bloedvaten. De full body-bewegingen van Essentrics zorgen ervoor dat de spieren helpen met het rondpompen van bloed door het lichaam, waardoor het hart wordt ondersteund. Daarnaast zorgen ze voor de toevoer van zuurstof en andere voedingsstoffen naar al onze lichaamscellen. Tegelijkertijd worden afvalstoffen afgevoerd. Essentrics is dus ook wel degelijk een cardiotraining, maar dan zonder sportschoenen.

 

ZENUWSTELSEL

Het zenuwstelsel is een complex netwerk van zenuwen, neuronen, het ruggenmerg en hersenen dat belangrijke signalen door ons gehele lichaam stuurt. De gecoördineerde full body-bewegingen die we met Essentrics doen activeren en verfijnen de communicatie in dit stelsel. Daarmee versterken we niet alleen het brein, maar ook een hoop cognitieve functies zoals beweging, emoties, het geheugen, en nog veel meer.