Opgeleid tot professioneel danseres, werd lang en hard trainen me met de paplepel ingegoten. Ik bleef daarna ook zeer actief bewegen: drie keer per week hardlopen, minstens zo vaak krachttraining in de sportschool en ik deed daarnaast nog aan tango- en flamencodans. Ik was veel te hard voor mijn lichaam en ik wist dat ik dat moest veranderen voordat ik fysieke klachten zou ontwikkelen. Dus ging ik minder (hard) trainen en begon ik met yoga. Door yoga leerde ik liever voor mijn lichaam te worden. Toen ik uiteindelijk Essentrics ontdekte, vond ik de workout die echt bij me paste. Deze manier van trainen is zo goed doordacht, effectief en heerlijk om te doen. De wetenschap onderbouwt inmiddels helemaal de manier van trainen die we bij Essentrics hanteren.

 

Essentrics is een workout waarbij blijkt dat geduld, liefde en vergevingsgezindheid voor je lichaam de mooiste resultaten geven. Gedurende de hele les beweeg je op de mat en beweegt je lichaam in grote, vloeiende bewegingen alle kanten op. Zonder gewichten, zonder enige druk van wie de sterkste, snelste of meest spirituele is en vooral, zonder pijn. Je leert je lichaam soepel bewegen en voelt de energie weer stromen. 

 

Als je lang veel en eenzijdig hebt getraind, kan je lichaam stram en stijf voelen. Je spieren zijn dan minder soepel geworden, maar dat niet alleen: ook je bindweefselstructuren bepalen de mate waarin je flexibel bent. Bindweefsel kun je zien als een soort intern Spiderman-pakje: het zit als een web overal in je lichaam. Zowel om je spieren als je botten, organen, zenuwweefsels en ook je huid. De reden waarom je bij Essentrics veel dynamische stretches en grote bewegingen in alle richtingen maakt, is om van je bindweefsel een elastisch en goed gehydrateerd systeem te maken. In veel workouts is hier te weinig aandacht voor en dan geldt op den duur helaas: 'if you don't use it, you lose it'.

 

Zit je veel of train je te weinig, niet op de goede manier of te eenzijdig, dan wordt je bindweefsel stugger. Bindweefsel vormt zich namelijk naar je bewegingspatroon. Het leren van de Essentrics techniek is niet moeilijk, het vraagt van de meesten wel geduld omdat je jezelf een andere manier van bewegen aanleert. Je kunt jezelf bij het goed uitvoeren van de bewegingen eigenlijk niet blesseren en naarmate je het vaker en langer doet, voel je steeds beter hoe je je lichaam moet aansturen om meer uit je workout te halen. Tijdens de workout maak je duwende en trekkende bewegingen. Hierbij visualiseer je dat er weerstand is en daar reageert je zenuwstelsel op. De oefening maak je zo uitdagend als jij kunt visualiseren hoe zwaar de weerstand is. Zo kun je continu je grenzen verleggen en jezelf uitdagen waardoor de workout lekker blijft voelen. Dat laatste vooral omdat je vloeiend op de zorgvuldig uitgekozen muziek beweegt, de hele workout lang. Daarnaast: bewegen op muziek verlicht mentale stress, waardoor je ook lichter gaat bewegen.

 

Tot slot: Essentrics is geen strenge workout. Er is geen oordeel, het gaat om jou. Je krijgt de ruimte en vrijheid om (opnieuw) je lichaam te ontdekken: waar voelt het stijf, waar zit pijn, wat voelt zwaar en hoe kun je daar met aandacht, stretches en beweging verlichting brengen? Essentrics helpt ontzettend goed bij het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn en leert je goed om te gaan met je lijf.

 

MOTION is LOTION for BODY and SOUL!